Båtbilder!

BildtajmNu är det dags att lägga upp lite bilder. Något lite sent, jag vet, men så är det!
Ovan ses babordssidan efter rivning av två bord på babords sidan.

Nedan är en bild på hålen som var så små, så små. en gång i tiden.

Teorin om Athenes utseende är att hon någongång inte tagits upp tidigt nog och således har träet varit fuktigt när kylan kommit. Mahogny är inte fryståligt, och har troligen frusit sönder. Efter det har hon antagligen inte lagt i vatten, och fukt som funnits i träet har gjort att det ruttnat på sina ställen. Obehagligt mycket av båten är i princip matjord, och vi är, i ärlighetens namn, facinerade över att hon överhuvudtaget klarade flytten.Bild på babordsbord nr 2, innan fastskruvning. Den nya botten kommer att vara i furu. Skälen är många; ekonomin räcker inte till ny mahogny, furu är lättarbetat och det tål klimatet bättre.Bord 2 var ganska komplicerat, långt, böjt på längden samt krökt på bredden.
För att underlätta just krökningen längs med spanten har vi valt att göra borden något smalare än orginal.Hälften av bordet fastskruvat, Emil sitter i bortre änden av bilden och gör det sista. Nu sitter sitter bordet, och det blev onekligen faktastiskt bra. Tyvärr insåg vi under arbetet att stäven inte såg lika bra ut.

Det här är nackdelen med laminerade stävar. De är toppenstarka sålänge de sitter ihop. Men om plankorna går isär är det bara ett gäng plankor med hål emellan. Inte riktigt lika starkt. Athenes stäv har så stora sprickor mellan plankorna att man ser igenom från ena sidan till den andra.


Dessutom har någon tidigare ägande använt fören som fender. För en redan försvagad stäv var det nådastöten, och den knäcktes och gick av. Matjord är bara förnamnet, man kan riva ekplanken med händerna utan problem. 

Nu mår stäven förhoppningsvis lite bättre. Söndagen spenderades med att först Epoxyimpregnera plankorna för att stärka och sedan limma ihop plankorna. Det är ingen permanent lösning, tanken är att byta hela stäven i höst. Men hon måste ju hålla för sjösättning!

Så, en sista liten hoppfull bild.
Kommer ni ihår de två småhålen på en bild ovan?


Hålen är lite större nu. Jag står på marken och i båten. Lite halvtragiskt :)

Over and out
Cathis


Kontakt: Boat.Athene@live.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0